Haber

Yorgancılar: “Acımız Çok Büyük, Bu Zor Günleri Birlik ve Beraberlikle Aşacağız”

EBSO Yürütme Kurulu Başkanı Nadir Yorgancılar, “Yıllardır ‘Deprem öldürmez, binalar öldürür’ diyoruz. Tarihimizin en büyük felaketini yaşadığımız ve onbinlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz bu son afet, zayıf ve kaçak yapılan binalar sonucu ortaya çıkmıştır. Unutmayacağız ama bu zor günleri birlik ve beraberlikle aşacağız” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Yorgancılar, M. Rifat başkanlığında Oda, Borsa ve STK Liderlerinden oluşan heyet ile afet bölgesindeki yetkililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Hisarcıklıoğlu, mevcut durum, ihtiyaçlar ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İhtiyaçlar yerinde tespit edildi

İlk gün Osmaniye, İskenderun, Antakya, Kırıkhan, İslahiye ve Gaziantep’teki heyet, AFAD Uyum Merkezlerindeki çalışmalar hakkında bilgi toplayarak acil ihtiyaçların tespiti, tedariki ve uygunluğu konusunda istişarelerde bulundu.

Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlar ile İslahiye Ticaret Odası yöneticileri ve ailelerinin taziyelerini paylaşan heyet, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile AFAD Gaziantep Uyum Merkezi’ndeki görüşmeye geldi. ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, çalışmalar hakkında bilgi almak için Hatay Serinyol’a gitti. . Depremde eşini ve oğlunu kaybeden Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetin’e taziye ziyareti yapıldı.

İkinci gün Kahramanmaraş’a giden heyet, incelemelerine devam ederek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşerek bilgi aldı. Adıyaman AFAD Uyum Merkezi’nde Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile görüşerek bölgeyi değerlendirip ihtiyaçları belirlemeye devam eden heyet, eşinin vefatı nedeniyle Adıyaman TSO Lideri İrfan Torunoğlu ve yakınlarına taziyelerini iletti.

Yardım tırlarının bölgeye sevkiyatı devam ederken Malatya Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi ile görüşmeye gelen heyet, atılacak yeni adımlarla ilgili incelemelerini tamamladı.

“İzmirkent” için düğmeye basıldı

Bölgede birincil ihtiyacın barınma ve tuvalet olduğunu belirten Önder Yorgancılar, “Acımız büyük, yaramız derin. Ama halkımız büyük bir dayanışma içinde. Birlikte güzel olacağız. Temel izlenimimiz ekmek ve su gibi temel beslenme ihtiyaçlarının karşılandığı yönünde. Bunların yanı sıra bölgede en büyük ihtiyaç barınma ve hijyen bahislerinde yaşanıyor. Barınma ve tuvalet konularındaki eksikliklerin bir an önce giderilmesi için neler yapabileceğimizi konuştuk. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak İzmir Ticaret Odamız ve iş birliği içinde olduğumuz STK’larımız ile birlikte bölgede ‘İzmirkent’ adında bir konteyner şehir kurmak için çalışmalara başladık.

‘Deprem öldürmez, bina öldürür’

Tarihimizin en büyük felaketinin yaşandığını vurgulayan Yorgancılar, yıkımın asıl sebebinin yine deprem yönetmeliğine uygun binaların yapılmaması olduğunu belirterek, “Binalar insanı korumak için yapılmalı. İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacı maalesef bazı müteahhitler tarafından inşaat sırasında demir ve çimento ile azaltılmakta ve bir daire için gerekli olan ekipman iki hatta üç daireye bölünmektedir. Bu durumda satış yapılır. Menfaat ve menfaat için müteahhitlik yapan, insan hayatını hiçe sayan insanlar var. İnşaat kontrollerinin zafiyetler içerdiğine şahit oluyoruz, can kaybı ve afet sonrası tutuklama kararı çıkıyor. Kime iyi gelir, giden canlar geri döner mi? Maalesef çok büyük ölçekte bir yıkım var. İki sarsıntının da yaşanması ve uzun sürmesi nedeniyle afetin boyutu ve can kaybımız arttı. Tabi bunun en büyük sebebi bölgede çürümüş yapıların olması. Yıllardır ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ diyoruz. Tarihimizin en büyük felaketini yaşadığımız ve onbinlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz bu son afet, yönetmeliklere aykırı ve zayıf yapılar şeklinde yapılan binaların bir sonucudur. Unutmayacağız ama bu zor günleri birlik ve beraberlikle aşacağız” dedi.

‘Yıllardır Deprem Bakanlığı’na soruyoruz’

Son büyük afetin ardından Türkiye’nin birinci gündem maddesinin deprem ve kentsel dönüşüm olması gerektiğinin altını çizen Yorgancılar, “Deprem ve kentsel dönüşüm bundan sonra sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’nin gündeminde olmalı. Yıllardır deprem bakanlığı kurulsun diyoruz. AFAD’ın daha koordineli çalışması gerekiyor. Gelen yardımları doğru ve etkin bir şekilde yönlendirerek hızlı sonuç almak büyük önem taşıyor” dedi.

KUTU KUTU…

Hisarcıklıoğlu: ‘Felaketin üstesinden birlikte geleceğiz’

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu; TOBB Kriz Masası çalışmaları devam ederken, Oda ve Borsalar iş birliği ile yürüttükleri yardım kampanyasıyla sistematik olarak bölgeye yardım aktarıldığını, yaptıkları istişarelerle acil ihtiyaçları ve yapılması gerekenleri belirlediklerini söyledi. bölgede çıktı. Hisarcıklıoğlu. “Bu büyük felaketi hep birlikte atlatacağız. Daha yapacak çok işimiz var. Olanları ve ortaya çıkan görüntüyü görünce kalbim kağıt gibi yırtıldı. Gerçekten üzgünüm. Dayanışma ve yardımlaşma ruhuna şahit olunca umudum yeşerdi. Biliyorum ki her şey yıkılsa da umut varsa yarın da var. Umut yetiştirelim. Bugün birlik günüdür. Ülkemiz her zaman olduğu gibi bu sıkıntıları ve acı günleri devlet ve milletle el ele vererek aşacak güce, kabiliyetlere ve imkanlara sahiptir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu