Ekonomi

Orta Doğu Gerginlikleri Yatırımcıları Güvenli Limanlara İtiyor

Orta Doğu’daki tırmanan gerilimler, bölgedeki düşmanlıkların daha geniş bir çatışma potansiyelini artırması nedeniyle bugün tüccarlar ve yatırımcılar arasında endişeleri yükseltti. Bu durum, ham petrol fiyatlarında artışa ve altın – tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın seyrediyor – ve tahviller gibi güvenli liman varlıklarına olan talepte artışa neden oldu. ABD doları da bu talep artışından nasibini aldı.

Jeopolitik endişelere rağmen, bazı piyasalar direnç gösterdi. Hong Kong’daki Hang Seng endeksi özellikle %4’ün üzerinde sıçradı; bu artış Çin’in son dönemdeki teşvik önlemlerinin devam eden etkilerinden kaynaklandı. Hong Kong piyasasındaki coşku, Çin ana kara piyasalarının Altın Hafta tatili nedeniyle kapalı olmasıyla daha da arttı.

Genellikle riske duyarlı olan Avustralya ve Yeni Zelanda doları, bu ülkelerin önemli bir ticaret ortağı olan Çin ile ekonomik bağlarını yansıtarak toparlanma gösterdi.

İleriye bakıldığında, Avrupa hisse senedi vadeli işlemleri olumlu bir açılışa işaret ediyor; bu da bazı yatırımcıların acil jeopolitik risklerin ötesine bakmaya istekli olduğunu gösteriyor.

Jeopolitik cephede, İran yaklaşık 180 balistik füze fırlattıktan sonra, daha fazla provokasyon olmaması şartıyla füze saldırılarına son verdiğini açıkladı. Buna karşılık İsrail, ABD’nin tam desteğiyle, karşılık vereceğini vaat ederek durumu gergin tuttu.

Avrupa’da, dikkati Orta Doğu’dan uzaklaştıracak önemli makroekonomik veri veya kurumsal duyuru bulunmuyor. Ancak, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ilk görüşmeleri, İngiltere-AB ilişkilerinin geleceğini etkileyebilir. Her iki taraf da ilişkilerinde bir “yeniden başlangıç” konusunda ilgi gösteriyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da odak noktası olacak; Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ve Baş Ekonomist Philip Lane dahil olmak üzere birkaç yetkilinin konuşması planlanıyor. ECB Başkanı Christine Lagarde’ın son açıklamaları ve son dönemdeki ılımlı enflasyon rakamları göz önüne alındığında, ECB’nin bu ay çeyrek puanlık bir faiz indirimi yapması neredeyse kesin görünüyor.

ABD’de, Cuma günü açıklanacak olan aylık istihdam verileri yakından izlenecek, çünkü bu veriler Federal Rezerv’in gelecek ay 25 veya 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapıp yapmayacağını belirleyebilir. Bunu öncesinde, bugün açıklanacak olan özel sektör ADP istihdam raporu, işgücü piyasası hakkında ek bilgiler sağlayacak.

Ülke içinde, ülkenin sevkiyatlarının yarısını aksatan ve günde 5 milyar dolara kadar maliyeti olabilecek devam eden büyük liman işçileri grevi, müzakerelerin çıkmaza girmesiyle çözüme kavuşma belirtisi göstermiyor.

Piyasaları etkileyebilecek önemli olaylar arasında Avro bölgesi Ağustos ayı işsizlik oranı, ECB yetkililerinin açıklamaları ve Başkan von der Leyen ile İngiltere Başbakanı Starmer arasındaki görüşmeler yer alıyor. ABD’nin Eylül ayı ADP istihdam raporu da piyasa katılımcıları için ilgi odağı olacak.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu