Gaziantep’te mağdurların evlerine geçişleri hızlandırılacak
GAZİANTEP (İGFA) –Afetzede ailelerine yardım amacıyla kurulan iştirak ile ev ve küçük işletmelerin güvenliği ve yapıların acil durum onarımları belirlenerek etkin bir uygulama rotası belirlenecek.
Vatandaşların eski yerleşim yerlerine inançlı dönüşlerinin planlandığı projede erken güzelleşme sürecine katkı sağlanması amaçlanıyor.
2 MAHALLEDE PİLOT SEÇİLEREK BAŞLANGIÇ İŞLERİ
Binevler ve Gazikent Mahallelerinde 10 grupla pilot uygulamaların yapıldığı proje kapsamında uygulama bazlı çalışma ile yol haritası belirlenecek. Bu bağlamda saha mühendisleri, kapsamlı değerlendirme detaylarını, hasar modellerini ve temel yapısal unsurları belgelemek için CBS tabanlı “Survey123” uygulamasını kullanarak bina hasarı hakkında doğru ve verimli bilgiler toplayacaklardır. Hanelerde yaşayan vatandaşlar, toplanan verilerle durum hakkında bilgilendirilecek.
Pilot çalışmaların ardından proje şehrin geneline yayılacak. Bu plan doğrultusunda 50 bin hanenin inançlı bir şekilde evlerine dönmesi hedefleniyor.
RAPORLAMA İLE VERİMLİ BÜTÇELEME VE KAYNAK TAHSİSİ PLANLANABİLİR
Kesin onarım maliyeti talepleri oluşturmak için uygulama aracılığıyla kapsamlı algoritmalardan yararlanan saha ekibi, belgelenmiş hasarlara ve onarım için gerekli araçlara dayalı bir tahmin/miktar listesi hazırlayacaktır. Böylece yeniden yapılanma çalışmaları için etkin bütçeleme ve kaynak tahsisi planlanabilir.
Yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yapan Miyamoto – Protek International Company Global CEO’su Dr. Kit Miyamoto, kentteki yapıların detaylı analizlerinin yapıldığını ve getirilmeye çalışılan fonlar için Türk mühendislerinin görev aldığını açıkladı. Bu deneyimi daha önce dünya çapında edindikleri olumlu ve olumsuz örneklerle birlikte aktardıklarını belirten Dr. Miyamoto, “Biz sadece mühendislik yapmıyoruz, halkla iletişim kuruyoruz. Bu iletişimi aktararak güven oluşturmaya çalışıyoruz. , ve bunu şehrin her yerinde yapacağız.Bu anlamda çalıştığımız projenin genel amaçlarından biri de bu iletişimi sağlıklı bir şekilde kurmak ve insanların evlerine tekrar güven duymalarını sağlamak.Burada hem mühendis hem de mühendis. Ben bir mühendis olarak hem şirketin hem de halkın sahibiyim” dedi.
Projenin Türkiye Koordinatörü İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Kızıl, bakanlık tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarına dayalı olarak çalışmaların artçı depremlerle birlikte son üç aydaki son durumunun görülmesinin amaçlandığını söyledi.