Sağlık

Bu yiyecekler doğrudan sedef hastalığıyla bağlantılı olabilir: Fransız dermatologlar araştırdı

Henri-Mondor Hastanesi’nde, Dr. Emilie Sbidian’ın yönettiği ve JAMA Dermatoloji dergisinde yayımlanan yakın tarihli bir Fransız araştırması çok fazla hazır yemek ve şekerli tahıl tüketmenin sedef hastalığıyla bağlantısını ortaya koydu. 

Fransız araştırmasında, dermatologlar sedef hastalığının aşırı işlenmiş gıdalarla ilişkilendirilebileceğini öne sürüyor. Bu gıdalar arasında soğuk etler, tahıllar, tüketime hazır yemekler ve hatta paketlenmiş fırın kekleri gibi ürünler yer alıyor. Bu tür gıdalar, stabilizatörler, tatlandırıcılar, renklendiriciler, doymuş yağlar ve ilave şekerler içeriyor. 

Hastalar 6 ay boyunca takip edildi

Bu sonuca ulaşmak için araştırma ekibi, hastalığı aktif olan 802 kişi de dahil olmak üzere 1.825 sedef hastasını 6 ay boyunca takip etti. Katılımcılar, görünür lezyonlarla yaşamaktaydılar ve her gün tükettikleri yiyecekler, özellikle de aşırı işlenmiş gıdalar hakkında detaylı bilgi vermek zorundaydılar.

Araştırma sonunda, araştırmacılar, incelenen hastalar arasında aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin genel nüfus seviyesinden daha yüksek olduğunu fark etti. Şu an için kesin bir neden-sonuç ilişkisi kurulmasa da, araştırmacılar bu tür gıdaların sedef hastalığının tetiklenmesinde rol oynayabileceğini düşünüyor. 

Bu bulgu, sedef hastalığının yönetimi ve önlenmesi konusunda yeni yollar keşfetmeye değer bir alan olarak öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu